Muzej Slavonije

Muzej Slavonije

Muzej Slavonije ubraja se u jedan od najstarijih muzeja na području Lijepe Naše. Osnovan je davne 1877. godine, zahvaljujući donaciji vrijedne zbirke novca, oružja i medalja osječkog sakupljača Franje Sedlakovića.

Muzej se sastoji od 11 odjela:
– arheološki odjel
– dokumentacijski odjel
– edukacijski odjel
– etnografski odjel
– konzervatorsko-restauratorski odjel
– marketinško-propagandni odjel
– numizmatički odjel
– odjel za administrativne i financijske poslove
– odjel knjižnice
– odjel umjetničkog obrta te
– povijesni odjel.

Svaki odjel djeluje u skladu s propisanim ciljevima, misijom i vizijom muzeja. Osim istraživanja, čuvanja i izlaganja svoje građe, muzej pruža i dodatne usluge poput:
– usluge ekspertize odnosno pregleda i donošenja stručnog mišljenja o određenoj građi
– korištenja građe muzeja Slavonije: uz prethodno dopuštenje građu koju muzej pohranjuje moguće je koristiti i u komercijalne svrhe
– iznajmljivanje prostora Muzeja uz prethodno odobrenje ravnatelja
– prodaja suvenira i publikacija: u sklopu Muzeja djeluje suvenirnica muzeja Slavonije u kojoj po povoljnim cijenama možete nabaviti željene publikacije ili vama drage suvenire koji će vas uvijek rado podsjećati na grad na Dravi.

Muzej Slavonije provodi i razna zanimljiva događanja i radionice:
• Muzejski četvrtak rezerviran je za zanimljiva predavanja poznatih osječkih povjesničara na kojima možete naučiti nešto više o raznim kulturnim i antropološkim aspektima.
• Svakog ljeta u sklopu Muzeja održavaju se ljetne radionice; ove godine su na redu Rimljani u Osijeku. Saznajte nešto više o životu Rimljana, o rimskim mozaicima, igrama, rimskim obiteljima te rimskim svečanostima. Priuštite vašem klincu nezaboravne, jedinstvene i totalno drukčije oblike zabave u do sada neviđenom izdanju muzeja Slavonije.
• U Muzeju se redovno organiziraju i tzv. Susreti ugode na kojima sudjeluju osobe iz različitih područja znanosti.

Noć muzeja

Noć muzeja tradicionalna je manifestacija koja se svake godine provodi u svim većim hrvatskim gradovima. Te su večeri muzeji, galerije i ostale kulturne ustanove otvorene do kasno u noć; otprilike do 01:00 ili do 02:00 sati. Svake godine održavaju se drugačiji programi koji se provode u suradnji s ostalim muzejima te u skladu s misijom i vizijom kulturne ustanove. Svrha Noći muzeja je približiti i upoznati građane s dijelovima njihove kulture, prošlosti i povijesti koje dosad možda još nisu imali prilike  primijetiti. Noć muzeja provodi se i na području grada Osijeka. U toj će se manifestaciji otvoriti vrata muzeja Slavonije, Galerije/muzeja likovnih umjetnosti te Arheološkog muzeja. U zgradama Magistrata te Glavne straže održava se raznoliki program s pripadajućim izložbama.

Muzej Slavonije nalazi se u Tvrđi, na Trgu sv. Trojstva 6. Ovo je muzej općeg tipa koji broji više od 500 tisuća različitih muzealija koje su pohranjene u otprilike 160 različitih muzejskih zbirki. Iako su neke izložbe sastavni dijelovi stalnog muzejskog postava, muzej Slavonije upriličuje i česte povremene i gostujuće izložbe na kojima možete obogatiti svoje znanje o različitim povijesnim razdobljima i kulturama ovoga područja. Muzej Slavonije jedan je od posjećenijih muzeja na području grada Osijeka.
Osim pojedinačnih posjeta, moguće je dogovoriti grupne posjete uz vodstvo muzejskog pedagoga. Idealna je to prilika za školarce ili studente da se malo bolje upoznaju sa svime što čini ovaj grad jedinstvenim.