Advent u Osijeku

Advent u Osijeku

Advent u Osijeku zanimljiva je manifestacija koje se redovno svake godine održava na više mjesta u gradu. Najveći božićni sajam u gradu nalazi se u Tvrđi na Trgu Sv. Trojstva. Na više od dvadesetak štandova istražite bogatu ponudu domaćih izlagača; kušajte brojne ušećerene slastice ili zasladite nepce velikom raznovrsnom ponudom hrane i pića poput kobasica, kuhanog vina, punča i ostalih delicija.

Zabavni program

Na Trgu vas očekuje i bogati zabavni program u kojem, naravno, možete sudjelovati i vi, dragi posjetitelji. Smjestite se s društvom oko stare peći na drva, sjednite na pripremljene panjeve i uživajte u prekrasnoj slici grada. Bogato božićno uređenje ovog prostora poput lampica, putokaza, jelki i ostalih zanimljivosti zasigurno će pridonijeti radosnoj i toploj atmosferi koja će vam nasmijati i zagrijati srca.

Za naše najmlađe posjetitelje organizira se Božićna bajka u osječkom tramvaju. Riječ je o bogato ukrašenom tramvaju za djecu koji vozi od 16 do 19 sati na liniji Trg Ante Starčevića – Kolodvor – Trg Ante Starčevića. Više od 30 tisuća božićnih lampica čine ovaj zabavni božićni program zaista drugačijim i jedinstvenim. Svako dijete ima osiguran poklon od Djeda Božićnjaka i automatski sudjeluje u nagradnoj igri u kojoj može osvojiti putovanje u Budimpeštu i posjet najvećem europskom akvariju.

Za Dan grada Osijeka, 2.12. tradicionalno se svake godine u zrak pušta na stotine papirnatih lampiona na vrući zrak obilježavajući Dan grada. Od 17 do 19 sati izložbu lampiona možete vidjeti na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi ispred Arheološkog odjela Muzeja Slavonije.
U Tvrđi se, osim navedenih aktivnosti, organizira i festival vina pod nazivom Osijek Wine Fest. Arheološki odjel Muzeja Slavonije domaćin je brojnim izlagačima, trgovcima i proizvođačima vina. Festival vina traje dva dana od 14:00 – 22:00. Za sve one koje zanima nešto više od same degustacije, moći će se predbilježiti za seminare, edukativne radionice i ostale aktivnosti koje će se provoditi.

Osim božićnog sajma u Tvrđi, organizira se i božićni sajam u Gornjem gradu koji traje nekoliko dana. Ondje možete prisustvovati raznim glazbenim koncertima i zanimljivim prikladnim događanjima kako za djecu tako i za odrasle. Kušajte neke tradicionalne božićne proizvode poput kolačića, ušećerenog voća, meda… Prisjetite se vašeg djetinjstva uz bogatu izložbu drvenih igračaka s kojima ste se nekad igrali kao djeca. Ugrijte se čašicom dobre rakija. Za djecu postoje dodatne zabavne atrakcije poput mini lunaparka, vlakića, vrtuljka i ostalih zanimljivosti.

Advent u Osijeku obilježavaju ne samo uhodani i profesionalni izlagači i ugostitelji već i učenici srednjih škola. Uz ranije spomenutu izložbu lampiona, ovaj je put učenička zadruga Ugostiteljske škole u prvom planu. Riječ je o predstavljanju povijesnog osječkog gastro – brenda, „Knedl sat“, odnosno ponude knedli sa šljivama spomenute zadruge.
Početkom prosinca, u Tvrđi se, u sklopu adventa organizira tradicionalni Sajam antikviteta. Riječ je o mjesečnom sajmu koji će u vrijeme adventa biti prilagođen božićnom duhu i atmosferi. Sajam se održava od 9:00 – 14:00.
Poznata baranjska vinarija Čočić ima svoj udio na osječkom adventu. U Gundulićevoj ulici u Salonu poklona i vinariji Čočić možete istražiti bogatu ponudu domaćih proizvoda, džemova, proizvoda s medom, medenjaka, rakije, vina, sira u maslinovom ulju, čvaraka i ostalih delicija.
Kao što možete vidjeti, Advent u Osijeku nije samo bogato osvjetljenje božićnim lampicama već su to brojna druga zanimljiva događanja i proizvodi iz kućne radinosti koji vas neće ostaviti ravnodušnima.